De was komt smerig uit de machine

Vrijdag 31 maart

In de meeste gevallen is dit geen defect aan de wasmachine, tenzij de lagers helemaal versleten zijn en er vet in de kleding komt. Dan zijn de vlekken niet meer te verwijderen. De machine kan gaan stinken en/of er ontstaan strepen in het wasgoed.
Doordat machines steeds zuiniger met water om moeten gaan, wordt de dosering van het wasmiddel steeds belangrijker. Bij gebruik van teveel wasmiddel blijven er zeepresten achter in de kuip. Bij te weinig zeep, zijn dit vuilresten. In beide gevallen zullen deze resten zich onzichtbaar opstapelen en op een gegeven moment zal er iets losraken en in uw kleding terecht komen. Dit zijn de strepen in uw wasgoed.
Daarnaast gaan deze zeep- of vuilresten stinken. Om dit te voorkomen is het belangrijk om de machine goed te onderhouden. Was regelmatig op 90/95 graden. Liefst zonder was en met wat soda in de trommel. Zo wordt uw kuip regelmatig gereinigd.
Als het probleem zich eenmaal voordoet is het lastiger om er vanaf te komen. Probeer daarom het volgende stappenplan:
1

Wolwasprogramma

Kies een wolwasprogramma, wacht tot de machine water gaat nemen.
2

Scheut bleekmiddel

Trek voorzichtig de zeepbak een klein eindje open. Giet hierin een flinke scheut bleekmiddel.
3

24 uur weken

Wacht nu tot de machine klaar is met water nemen en laat de trommel een paar keer draaien. Zet de machine nu uit en laat deze 24 uur zo staan weken.
4

Spoelen

Draai de volgende dag 3 keer het spoelprogramm
5

90/95 graden programma

Kies tot slot voor een programma op 90/95 graden. Hopelijk is dan het probleem opgelost.
6

Advies

In het vervolg de machine goed onderhouden, dus af en toe op 90/95 graden wassen. Kijk voor meer tips naar andere blogs.